Om pumpen

Om IOGT-NTO
IOGT-NTO är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation och folkrörelse. Vi har 20 000 medlemmar, fördelade på 400 lokalföreningar över hela landet. Vår verksamhet vilar på nykter grund och går ut på att stärka demokrati och solidaritet. Genom våra verksamheter och vårt påverkansarbete utmanar vi den rådande normen – som förutsätter att alla vuxna dricker alkohol – och inspirerar till en hälsosam och drogfri livsstil.

Vad är Pumpen?

Pumpen är en lagtävling som arrangeras inom IOGT-NTO-rörelsen varje år. Den tredje torsdagen i november klockan 20.00 samlas lag på olika platser runt om i landet för att under en timme lösa ett antal kluriga frågor.

Namnet Pumpen kommer ursprungligen av ”Praktiskt ungdomsmästerskap på en natt” och tävlingen ägde rum första gången 1965.

De flesta lagen består av medlemmar från IOGT-NTO-rörelsens föreningar och kårer, men tävlingen är öppen för alla som vill delta. Ofta bjuds familjemedlemmar, vänner och bekanta in. Några föreningar ser kvällen som en möjlighet att värva nya medlemmar.
Ju fler som hjälps åt, desto lättare att komma fram till svaren!

Hur går tävlingen till?

Tävlingen består av två delar.

  • Ett par veckor innan tävlingskvällen presenteras en praktisk uppgift för lagen. Den ska lösas innan eller under tävlingskvällen och redovisas i samband med att övriga svar lämnas in.
  • Klockan 20.00 på tävlingskvällen får laget 19 kluriga frågor om allt mellan himmel och jord som ska lösas och redovisas under den kommande timmen.

Kl 21.00 måste man sluta svara och då ska svaren skickas in via ett svarsformulär som finns på hemsidan, eller via telefon för de lag som föredrar det.

Den som är kontaktperson för laget får all information skickad till sig i god tid innan tävlingskvällen, och ansvarar för att sprida den till resten av laget. Tävlingsledaren är också den som tar emot frågorna när de skickas ut, och ser självklart till att de inte öppnas tidigare än klockan 20.00 när tävlingen börjar.

Vad är det för frågor?

Pumpen är tävlingen där alla hjälpmedel är tillåtna. Instruktionen till våra frågeskapare är därför att frågorna ska vara så ”ogooglingsbara” som möjligt. Du kan vara beredd på att det kommer att krävas list och mycket sökande för att hitta svaren. Men bli inte rädd, bredden på ämnen gör att det finns något för alla!

Vill du se exempel på tidigare års frågor?
Läs mer här

Fler funderingar?

Välkommen att maila [email protected]