Månadens Pumpenfråga #11
Tors dag

19 oktober 2023 är verkligen en ”Tors dag”; det är faktiskt både en torsdag och namnsdagen för ingen mindre än Tor. Ja, det är det halmstrå vi greppar för denna Månadens Pumpen. Nästa chans för just denna lek med ord är inte förrän 2028.

Frågetävlingen Pumpen har förresten som tradition att alltid inträffa den tredje torsdagen i november varje år. Det är nu alltså bara en månad kvar! Anmäl ditt lag idag, om du inte redan har gjort det!
Anmäl ditt lag här

 

A

I nordisk mytologi är Tor känd som en mäktig åskgud och beskyddare av människor och asagudarnas värld. Men vad är det specifika namnet på den mytologiska hammare som Tor bär och som symboliserar hans kraft och styrka?

 

B

Hon har i och för sig tagit bort sitt Thor, men vem är statsråd med ansvar för frågor om tillförsel, distribution och användning av energi i den nuvarande svenska regeringen?

 

C

Även i många andra länder har torsdagen namngivits efter en himmelsgud. Vilken är den romerske himmelsgud som har givit namn åt torsdagen i nästan alla de latinska dotterspråken?

 

D

På vilken adress kan du hitta lokalföreningen IOGT-NTO 17 Thor?

 

Använd formuläret nedanför för att skicka in dina svar på ”Månadens Pumpen”:

Svar på fråga A
Svar på fråga B
Svar på fråga C
Svar på fråga D
Ditt namn
Har du något lag till Frågetävlingen Pumpen 16 november?(Obligatoriskt)
Har du något lag att delta i vid årets upplaga av Frågetävlingen Pumpen torsdag 16 november 2023?