Vit Jul i nykterhetsrörelsen
Vit jul föddes år 2007 och är ett gemensamt initiativ från IOGT-NTO rörelsen som sprider information och belyser hur viktigt det är att vara en trygg och nykter vuxen. Allt för många barn påverkas negativt av att en förälder dricker för mycket alkohol och julhelgen kan vara extra jobbig för den som har det tufft hemma. Läs mer på vitjul.se

MÅnadens Pumpenfråga:
Happy Holidays!

Julen 1966 var inte riktigt som alla andra, för då skapades både nya traditioner och allmänheten gick i taket. Eftersom vi nu går in i julfirande och Vit Jul så handlar månadens Pumpenfråga därför om saker som har att göra med juletiden anno 1966.

A

Vad heter den högtid som firas av företrädesvis afroamerikaner som ett alternativ till jul ända sedan 1966?

 

B

Vad heter den sekulariserade högtid som skapades av författaren Daniel O’Keefe 1966 och som delar namn med en art inom fisksläktet mesonauta?

 

C

1966 var första julen som Gävlebocken såg dagens ljus, och vid nyår såg den tyvärr även eldens ljus. Vem som kom med ursprungsidén att bygga världens största halmbock är inte helt klart då det finns minst tre potentiella upphovsmän. Vad man vet säkert är att Stig Gavlén skissade upp den första ritningen av Gävlebocken på en servett inne på konditori Lido på Söder. Vem eller vilka står bakom världsrekordet i att bygga den största halmbocken på 16 meter?

 

D

När Per Oscarsson medverkade i tv hos Lennart Hyland på annandagen 1966 så blev telefonjouren nedringd. Oscarsson hade genom att klä av sig och tala öppet om sex uppenbarligen provocerat många. En uppretad telefonör ansåg sig ha extra vikt bakom sina ord på grund av sin bostadsadress: Vilken gata ska man bo på för att det ska vara extra mening i det man säger?

 

 

Använd formuläret för att skicka in dina svar på frågan:

Svar på fråga A
Svar på fråga B
Svar på fråga C
Svar på fråga D
Ditt namn(Obligatoriskt)